Kako odabrati proizvod koji vam je potreban

Poštovani korisniče,
Ukoliko imate bilo kakvu dilemu oko odabira artikala ili niste sigurni šta pojedine oznake u njihovom opisu znače, evo i pomoći. U narednom tekstu možete pronaći, pored objašnjenja njihove namene i korisnosti za korisnika, i puno detalja koji Vam mogu biti od pomoći prilikom odabira željenog proizvoda.

Procesori

Procesor (u stvari kratak oblik za reč mikroprocesor, koji se često zove i CPU ili centralna procesorska jedinica) predstavlja središnji sastavni deo PC računara. Ova vitalna komponenta je na neki način odgovorna za sve što radi PC računar, pa je slobodno možemo nazvati srcem, ili mozgom računara, kako god vam je draže.
Procesor pored ostalog određuje, u najmanju ruku delimično, koji operativni sistemi će se upotrebiti, koji softverski paket može da radi na PC računaru, koliko mu je električne energije potrebno i koliko će sistem biti stabilan. Procesor takođe uglavnom određuje i koliko će ceo sistem da košta: što je procesor noviji i moćniji, mašina će biti skuplja. Jasno je da brzina, odnosno radni takt procesora, povećava njegovu sposobnost obrade podataka. Sve što je veći takt, više instrukcija u jedinici vremena se može izvršiti, ali veći radni takt podrazumeva i veća opterećenja, a samim tim i potrošnju energije pa i zagrevanje.
Procesori se takođe razlikuju i po tome koliki prostor mogu da adresiraju. Recimo 32-bitni procesor moze da adresira 232 bita, sto je za današnje pojmove malo. Ovaj problem se prvo pojavio kod serverskih rešenja jer oni zahtevaju puno memorije, a kasnije i kod desktop rešenja. Današnji procesori mogu da adresiraju 264 bita sto je puno tako da neko vreme nece biti potrebno implementirati rešenja čiji je adresni prostor veći.
Dva najveća proizvođača procesora su Intel i AMD, pa, izvolite!
No, pre odluke, evo male pomoći, ukoliko niste baš sigurni šta znače svi oni silni simboli pored naziva nekog procesora u ponudi:

Primer:CPU LGA1151 Intel® Core™ i5-6600, 3.3GHz BOX 14nm
Primer 2:CPU AM3+ AMD FX-6300, 3.50GHz BOX Black Edition 32nm

 

LGA1151, odnosno Socket AM3+ – označava slot/socket
Intel, odnosno AMD – označava proizvođača
i5-6600, tj. FX-6300 – oznaka modela
5-6600 - je četverojezgreni procesor, što znači da sam procesor brže radi i obavlja više operacija u istom vremenskom intervalu.
3.3 GHz tj. 3.5 GHz – brzina (radni takt)
6MB- količina „keš“ memorije. To je, zapravo, privremena memorija u koju processor smešta podatke koji čekaju na obradu.
BOX – znači da processor dolazi fabriči upakovan u kutiji sa odgovarajućim hladnjakom. Ukoliko u oznaci stoji TRAY, znači da Vi dobijate samo processor, bez hladnjaka.
E, sad, klik na processor, i napred u korpu!

Matična ploča

Kod ploče treba obratiti pažnju na:
1. brzinu procesora;
2. radnu memoriju;
3. slotove za kartice

Ploča je zapakovana u kutiju i uz nju dobijamo dodatne kablove za dvd rw i hard disk, uputstvo za ploču i instalacioni CD.

Ako ne znate ništa o matičnoj ploči, ne znate ništa ni o kompjuteru. Matična ploča je deo hardvera koji povezuje sve komponente u jednu celinu. Takođe omogućava procesoru da manipuliše svim ostalim komponentama, i da ostvari fizičku, a kasnije i softversku komunikaciju sa delovima u računaru.

Najvažniji delovi ploče:
1.Soket (Socket) - mesto koje je rezervisano za ubacivanje procesora. Na jednoj ploči može biti i više soketa za procesore. Ploče sa više soketa se koriste pretežno kod server računara koji opslužuju druge računare. Soketi imaju oznake kao što su Socket AM3+ za AMD procesore , Socket 1151 za Intel procesore itd. Soket sa strane ima dodatnu polugu koja zaključava procesor. Kada je poluga podignuta, tada procesor može da se pomera, a u protivnom je zaključan. Rupice na soketu su u obliku kvadrata kome nedostaje jedan ili dva ugla, a ti nedostaci su u stvari vodiči kako procesor treba postaviti na soket, jer i njemu sa te strane nedostaju mesingani konektori (pinovi). Znači, prosto je nemoguće pogrešno postaviti procesor.

2. Dimm je mesto u koje stavljamo radnu memoriju. Na ploči postoji više ovakvih mesta i ona imaju oznake po brojevima: Dimm1, Dimm2... Broj dim mesta je bitan jer od njega zavisi mogućnost ubacivanja više memorijskih kartica, a time dobijamo proširenje memorijskog prostora u kome trenutno radimo. Dim je plastično postolje za memoriju u čijoj se unutrašnjosti nalaze konektori koji treba da ostvare kontakt sa ubačenom memorijom. Na krajevima dim postolja su dodaci koje koristimo za fiksiranje ubačene memorije (memorija se zaključa). Stranice dim postolja su spojene na jednom mestu (negde na sredini) i to koristimo kao vodič kako treba staviti memorijski modul koji je takođe na jednom mestu zarezan (negde na sredini).

3.PCI slot je rezervisano mesto gde se stavlja grafička kartica. Kao opcija na ovom slotu može se videti i plastični dodatak koji koristimo za zaključavanje kartice. PCI slotovi se razlikuju jedino po tehničkim mogućnostima matične ploče, ali, to i ne morate da pamtite, pošto je ovaj deo bio mali podsetnik iz istorije slotova, ako Vam ikad zatreba da Vam se nađe pri ruci...

PCI Express (PCI-E) je standard komunikacije između perifernih računarskih komponenti i matične ploče u računaru. Standard poseduje nekoliko revizija i nivoa. PCI-E x16 standard je namenjen grafičkim kartama, dok su za ostale komponente predviđeni sporiji PCI-E portovi. Karakteriše ga veća brzina i propusnost u odnosu na prethodne standarde (ISA, PCI, AGP). Postoji nekoliko PCI-E formata u zavisnosti od broja „putanja“: x1 (250 MB/s), x2 (500 MB/s), x4 (1000 MB/s), x8 (2000 MB/s), x16 (4000 MB/s) i x32 (8000 MB/s).

4. PCI - su mesta za kartice i na ploči ima više ovakvih slotova. Svaki slot na ploči nalazi svoju primenu kao mesto na kome možemo dodati neki uređaj ( zvučna, TV...).

5. Čipset je skup čipova koji komuniciraju između svih uređaja na ploči i bitan je za kvalitet i pouzdan rad ploče. Čipset se razlikuje po proizvođaču čipa i njegovoj podršci za određeni procesor. U čipset spadaju i čipovi kontrolori I/O (Input/Output) koji omogućuju protok podataka između kartica, memorijskih uređaja, ulaza i izlaza.

6. Bios, Cmos je čip koji ima više funkcija. Ovaj čip se konstantno napaja preko baterije od 3V i tako održava program koji se nalazi u njemu. Čip ugrađuje proizvođač ploče, a njegov program je zadužen prvenstveno za prepoznavanje i testiranje ispravnosti celog hardvera koji je fizički prikačen na matičnu ploču. Pored ove funkcije, program ima mogućnost nadgledanja raznih paramatera koji utiču na rad svih delova hardvera (temperature, ventilatora, napajanja) i vodi evidenciju o datumu i vremenu. Rad BIOS programa je vidljiv na ekranu odmah posle startovanja računara (crna pozadina i bela slova). BIOS je vrsta čipa - EPROM čiji program možemo zameniti novijom verzijom. Postupak promene programa naziva se fleš biosa. Verzija biosa se vidi pri samom uključivanju računara odmah iznad brzine procesora ili na dnu ekrana. Program koji se nalazi u čipu je prilagođen korisniku i dozvoljava neke izmene kao što su redosled uređaja sa kojih pretražujemo sistem, isključivanje i uključivanje uređaja koji se nalaze na ploči itd.

Evo i primera: MB LGA1151 H170 Gigabyte GA-H170M-HD3 DDR3 VGA CPU, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1/USB
Primer 2: MB AM3+ 970 Gigabyte GA-970A-DS3P, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1

LGA1151, odnosno AM3+ – tip podnožja za procesor, u prvom slučaju za Intel, u drugom za AMD
H170, odnosno 970 - tip čipseta
Gigabyte – proizvođač
H170M-HD3 DDR3, odnosno 970A-DS3P – oznaka modela
PCI-e – slot (konektor) na koji se povezuje grafička kartica
DDR3 - je tip memorije koji ploča podržava
SATA3 - ploča podržava hard diskove koji koriste SATA3 interfejs za povezivanje
RAID – sistem povezivanja najmanje dva hard diska. Za nesmetan rad računara ti diskovi moraju biti istog modela i kapaciteta
GLAN – GigabitLAN, ploča ima ugrađenu gigabitnu mrežnu karticu. Stariji modeli su sa oznakom LAN
7.1 – 7.1, integrisana zvučna kartica koja podržava 7.1 surround sistem zvučnika

Hard disk

Kada se isključi napajanje računara, sadržaj memorije biva izgubljen. I šta sad? Čvrsti disk PC računara služi kao trajna memorija, medijum za pamćenje velikog kapaciteta i skladište za Vaše, datoteke i aplikacije. Za većinu korisnika, ovaj deo računara je i najvažniji, pošto, uglavnom razmišljamo na sledeći način: „Šta mene briga kako to radi, važno je da imam sve na jednom mestu!“. Za korisnike je veoma važno kolika je količina podataka koju mogu pohraniti na disk. Dakle, što je ta cifra veća, više podataka možete sačuvati. Drugi važan podatak je kojom brzinom možete pristupiti podacima na njemu. Postoje dva tipa hard diskova, i to, interni i eksterni. Mnogo je načina povezivanja hard diska i matične ploče. Stariji interfejsi su ATA, UDMA, PIO, IDE, a noviji SATA2, SATA3. Standard povezivanja za eksterne hard diskove je eSATA.

Primer: HDD SATA3 7200 1TB WD Blue WD10EZEX

SATA3 –interfejs preko koga se hard disk povezuje sa pločom

7200 – broj obrtaja u minutu

1TB – kapacitet hard diska

Memorije

RAM- random access memory je vrsta memorije koja se nalazi u računaru, a u njoj su smešteni podaci koje računar trenutno obrađuje ili sa njima radi. Najvažnija karakteristika radne memorije jeste to što se bilo kojoj memorijskoj lokaciji može direktno pristupiti i nije potreban mehanički pomak komponenti, za razliku od hard diska ili nekih drugih medija za čuvanje kod kojih je potrebno prvo medij za čitanje namestiti na određenu lokaciju, a zatim upisivati ili čitati podatke. Zahvaljujući ovoj karakteristici pristup RAM zadržava znatno veću brzinu protoka podataka od ostalih memorijskih tipova. Podaci ili sadržaj u radnoj memoriji brišu se prilikom gašenja računara, tako da ona nije medij za trajno čuvanje podataka, već se u nju podaci samo privremeno pohranjuju, da bi se nakon upotrebe sačuvali na hard disku. Standardne količine radne memorije za ugodan rad kreću se u rasponu od 2gb do 16gb i vise, ali to uveliko zavisi i o nameni za koje se računar koristi. Za zahtevnije računarske aplikacije, kao što su programi za obradu video zapisa ili čak video igre, ne postoji gornja granica. Dakle, što više, to bolje. Ukoliko ste uz specifikacije računara uz zapis o količini memorije naišli na neke slovne i brojne oznake, reč je o simbolima koji definišu tačnu vrstu radne memorije i brzinu kojom ona komunicira sa ostalim komponentama računara. Danas je najrašireniji tzv. DRAM (Dynamic RAM), koji je unapređivan, tako da su s vremenom nastajali Fast Page Mode DRAM, EDO RAM, XDR DRAM , SDRAM, DDR SDRAM, te trenutno najrasprostranjeniji DDR3, i naravno, najnoviji DDR4. Brzina u MHz koja se pojavljuje uz specifikacije memorije pokazuje na kojoj brzini memorija komunicira sa ostalim komponentama, prvenstveno preko sabirnice (magistrale) sa procesorom. Tu, takođe, važi pravilo da veća frekvencija znači i brži rad, pod uslovom da ostale komponente podržavaju tu brzinu.

Primer: Memorija DIMM DDR3 8GB 1866MHz Kingston HyperX Fury Blue CL10, HX318C10F/8

DIMM – dual in-line memory module, meorija za desktop računare (SODIMM – za notebook)

8GB – kapacitet

1866MHz – brzina kojom memorija komunicira sa ostalim komponentana

Kingston – proizvođač

CL10– CL označava kašnjenje memorije u odnosu na zahtevane operacije.Što je kašnjenje (latencija) manje to memorija radi brže​.

USB – FLASH

Jednostavno, nešto bez čega se ne može zamsliti početak veka. Nema olovaka, nema papira, samo štapić, i sve Vam je dostupno! Veća memorija – više dokumenata možete pohraniti na njega, oblik i boju odaberite sami, i to je to!

Primer: USB Flash Disk 32GB Kingston DTMC3/32GB

Kingston – proizvođač
DTMC3 – oznaka modela
32 GB – kapacitet
USB 3.1 – način povezivanja sa računarom

KUĆIŠTA

Da bi računar funkcionisao, mora postojati nešto gde ćete smestiti sve delove.. Naravno, za one kojima je i estetski faktor bitan, ovo ne bi trebalo onda da predstavlja zanemarljivu stavku. Računarska kućišta dolaze u mnogo različitih veličina i formata (engl. form factor). Danas se najviše koristi ATX format iako se sve više proizvode kućišta manjih veličina (mATX format). Kućišta se prilagođavaju formatu matične ploče, tako da postoje i matične ploče ATX, mATX, Mini-ITX i ostali formati.
Takođe, kućište ima podelu i po veličini, pa tako imamo mini tower, mid-sized tower i full-sized tower kućišta. Isto tako kućišta dolaze u raznim oblicima tako da imamo desktop ili pizza kućišta koja su položena vodoravno, te tanka kućišta koja su namenjena za male prostore.

Primer: ATX Kuciste Raidmax Exo, Black

ATX – format matične ploče koju je moguće ugraditi
Raidmax – proizvođač
Exo -model

Napajanja

Napajanje, daje napone koji su potrebni za rad svih komponenata racunarskog sistema. Pravilan izbor napajanja je jako bitan i trebalo bi da napajanje uvek bude „jače“ bar 20% od maximalne potrošnje svih komponenti. Postavlja se pitanje koliko pojedine komponente računarskog sistema troše? Ovde su date neke orjentacione vrednosti kojima se možemo uvek voditi, ali u „gruboj“ proceni, mada i to nekada znači puno.

Procesor: prosečna potrošnja modernih procesora je od 65W do 225W .
Matična ploča: prosečna potrošnja je oko 25W, mada neke ploče mogu da troše i dosta više.
Grafička karta: prosečna potrošnja PCI-ex je oko 100W, neki modeli znaju da troše i čitavih 300W!
Memorija: prosečna potrošnja je oko 10W po modulu.
Hard disk: prosečna potrošnja je oko 30W, po uređaju.
Optički uređaj: prosečna potrošnja je oko 15W, po uređaju.
PCI zvučna kartica: prosečna potrošnja je oko 5W.
PCI mrežna karta: prosečna potrošnja je oko 3W.
USB port: prosečna potrošnja je oko 1W.
Tastatura: prosečna potrošnja je oko 1W.
Miš: prosečna potrošnja je oko 1W.

Kako izabrati dobro napajanje? Prilikom kupovine napajanja ne treba se voditi logikom „što više, to bolje“ jer neka napajanja imaju mali stepen korisnog dejstva, pa recimo nekada 500W može da bude „manje“ od 400W, već treba obratiti pažnju na to koliko struje daje napajanje na određenim naponskim nivoima, a posebno obratiti pažnju na +12V jer tu već važi logika „što više, to bolje“. Naravno, tu postoje i neke dodatne opcije tipa: da li napajanje poseduje nekakvu vrstu zaštite od prenapona, zatim imunost na česte oscilacije mrežnog napona i slično

Tastatura

Tastatura je periferni uređaj napravljen po ugledu na pisaću mašinu. Služi kako za unos teksta, brojeva i znakova tako i za kontolu operacija koje računar izvršava. Postoji puno različitih standarda za raspored simbola po tasterima. Potreba za tim postoji prvenstveno zbog toga što različiti ljudi pišu na različitim jezicima, ali postoji i potreba za specijalizovanim tastaturama sa tasterima za izvršenje različitih matematičkih, statističkih ili programerskih funkcija.

Broj tastera na tastaturi varira od 101 za standardne tastature do 104 za windows tatstature pa sve do 130 i više za tastature sa specijalnim tasterima. Takođe, postoje i varijante sa manje od 90 tastera kakve se često koriste kod notebook računara. Internet tastature sadrže dodatne tastere sa različitim dodatnim funkcijama. Npr. za otvaranje brauzera ili klijenta elektronske pošte. Danasnji standard povezivanja tastature sa racunarom je preko Usb -porta.

Primer: Tastatura USB US Logitech K120

Logitech – proizvođač
Usb – konekcija
K120 – oznaka modela
US – raspored tastera na tastaturi
Black – boja tastature

Miš

Danasnji standard povezivanja Miševa sa racunarom je preko Usb -porta , najviše se koriste optički miševi,takodje imamo laserske miš​eve, wireless (bez kabla) ili one koji se povezuju preko bluetooth-a.

Primer: Miš USB Logitech B100
Primer 2: Miš Logitech Cordless M570 LaserWireless

Logitech – proizvođač
Usb – konekcija
Wireless- bezično povezivanje
Cordless laser – laserski senzor
B100, odnosno M570 – model

MP3 i MP4 plejeri

Ovi uređaji su jedna od najkorisnijih stavki u Vašem životu. Ne samo da Vam pružaju neopisivo zadovoljstvo isključivanja iz dosadne, naporne svakodnevice, već na njih, pored raznih muzičkih i video sadržaja za zabavu, možete staviti i sve neophodne podatke za posao, školu... Osnovna razlika je ta što MP3 player podržava muzičke, a MP4 i video sadržaje. Što je memorija uređaja veća, to više fajlova možete staviti na njega. Radi okvirne orijentacije, na plejer memorijskog kapaciteta od 1 gigabajta (GB) prosečno staje oko 250 pesama. Većina savremenih uređaja ima integrisan i FM tuner, jednostavnije rečeno, radio.

Primer: Premium M377 1GB, MP3, WMA, WAV Silver

Premium ¬– proizvođač
M337 – oznaka modela
1 GB – memorijski kapacitet
MP3, WMA, WAV – podržani formati
Silver – boja

BAR CODE čitači

Osnovna uloga im je brzo dekodovanje slike (bar koda) u niz brojeva koji on predstavlja, na osnovu čega se vrši dalja obrada podatka u aplikativnom softveru. Kada je reč o maloprodajnim objektima vrši se brzo pretraživanje baze proizvoda, što omogućava ubrzanje opsluživanja kupaca, kraće zadržavanje na kasi, i na taj način doprinosi povećanju prometa kroz povećanje ugleda prodavnice. Osim proizvodne tehnologije (Wand, CCD i laserski), bar kod čitači se mogu podeliti prema nameni na:

1. Ručne
2. Fiksne omnidirekcione
3. Bežične

Generalno, ručni bar kod čitači se koriste u situacijama kada nije potrebna njihova intenzivna primena (magacini, maloprodaja sa malim brojem kupaca i sl.) pošto ih za to opredeljuje njihova konstrukcija (jedna linija čitanja, pokretni delovi-kabl, padovi itd.). Fiksni omni direkcioni bar kod čitači se koriste u maloprodajnim objektima sa velikim brojem kupaca (samoposluge, robne kuće itd.) kao i u procesu proizvodnje na pokretnim trakama-konvejerima. Bežični bar kod čitači imaju široku upotrebu u industriji i pri radu na terenu, posebno kada su otežani uslovi rada kao što je kiša, čitanje bar koda na velikoj udaljenosti ili otpornost na mehaničke udare.

Bar-kod čitač sastoji se od četiri osnovne komponente: lasera, prateće optike, senzora i logičkog sklopa za dekodiranje. Snop koji oslobađa laser prolazi kroz optički sklop, gde se svetlost prelama u određenim pravcima, pada na bar-kod i reflektuje se nazad prema čitaču, gde senzor prikuplja povratni snop i šalje ga na dešifrovanje. Okruženje čitača može biti različito: uređaji za ručno očitavanje, ili oni sa „stonom“ (vertikalnom) postavkom, koja se lako može pretvoriti u „ležeću“ (horizontalnu).

Primer: Metrologic 5145 CCD Eclipse Laser (RS232)

Metrologic – proizvođač
5145 – oznaka modela
CCD – skraćenica od Charge Couple Device, tehnologija kojom se snimljena slika bar koda digitalizuje, analizira i određuje standard i broj (princip rada sličan kameri)
RS232 – standard
Eclipse Laser – metoda snimanja

Kontroleri

Kontroleri su, u opštem smislu, uređaji koji kontrolišu protok podataka od računara do periferijskih uređaja. Na primer, CD/DVD čitači, monitori, tastature, štampači, svi ovi uređaji koriste kontrolere. Kada kupujete računar, Vi dobijate ugrađene sve neophodne kontrolere za standardne komponente. Za neke dodatne uređaje, morate dokupiti i odgovarajući kontroler. Pri kupovini kontrolera, najbitnije je da se on slaže sa Vašom arhitekturom (AT, PCI, SCSI).

Primer: PCI 4-port IEEE 1394 Card (FireWire)

Evercreation – proizvođač
PCI 4 – arhitektura podržana na matičnoj ploči
IEEE 1394 – podržani standard

Podloge

Izuzetno korisna stvarcica, koja ne samo što „čuva“ Vaš miš, nego je i izuzetno doprinosi estetici vašeg radnog prostora.

Zvučnici

Računarski ili multimedijalni zvučnici su opremljeni sa muškim priključkom koji se uključuje na zvučnu karticu. Računarski zvučnici su obični pojednostavljeni stereo sistemi bez radia i ostalih integrisanih dodataka. Postoji mnogo različitih zvučnika, od najobičnijih stereo zvučnika pa sve do 7.1 surround sistema sa naprednim opcijama.
2.1 – Tri zvučnika čine ovaj sistem zvučnika, svaki od njih predstavlja jedan poseban zvučni kanal, jedan zvučnik zadužen je za bas, dok su druga dva zvučnika zadužena za tonove visoke frenkvencije. Ovakav sistem zvučnika savršen je za slušanje muzike.
5.1 – Sistem zvučnika sastavljen od 6 zvučnika, bas zvučnika (Woofer-a), centralnog zvučnika (satelita), i po 2 zvučnika (satelita) za levi i desni zvučni kanal. Ovakav sistem zvučnika omogućava vam pravi stereo doživljaj i savršen je za slušanje muzike, gledanje filmova, kao i stvaranja sjajne atmosfere prilikom igranja video igara.

Primer:Premium line 2.0 A-2019 Silver

Premium line – proizvođač
2.0 – sistem od dva stereo zvučnika
A-2019 – model
Silver – boja

Web kamere

Ukoliko želite da vidite ili budete viđeni širom cyberspace-a, ovaj proizvod je imperativ za Vas! Jednostavna upotreba, instaliranje, malo zauzeće prostora, i, naravno, skoro nikakva potrošnja električne energije! Kvalitet slike koju kamera reprodukuje je više nego zadovoljavajući. Izražava se u pikselima i ta vrednost direktno korespondira rezoluciji slike, odnosno samoj oštrini slike, veća vrednost znači i bolji kvalitet. Većina kamera sliku prikazuje putem standardnog VGA priključka. Jedan od čari modernih računara je nesputana mogućnost internet komunikacije. No tekstualni chat i glasovni razgovori su definitivno „out“. Ono što Vam treba je video komunikacija. Brbljanje uz pomoć ove korisne spravice je i više nego jednostavno. Uređaj treba spojiti u USB port, pokrenuti odgovarajući program i započeti beskonačno tračarenje sa drugaricom iz Australije. Pritom ćete se služiti aplikacijama poput popularnog Skype-a, Windows Live Messangera, Yahoo Messangera, itd. Što je najbolje, svi su razgovori besplatni te će Vam uveliko olabaviti stisak oko novčanika.

Primer:Samsung Pleomax "OCTOPUS" USB (640x480),PWC3900

Samsung – proizvođač
Pleomax „OCTOPUS“ PWC3900 – oznaka modela
USB – vrsta priključka kojim je omogućena konekcija sa računarom
640x480 – rezolucija (izražena u pixelima)

JOYSTICK/JOYPAD/VOLAN

Neizbežni uređaji ukoliko ste zavisni od video igara.

Primer: Genius G-12U Vibration USB
Primer 2: Gigatech DS-205X double
Primer 3: Acme GT Racing Wheel F391

Genius, odnosno Acme – proizvođač
G-12U, odnosno DS-205X, odnosno GT Racing Wheel F391 – su oznake modela
Vibration – Mogućnost vibriranja joystik-a omogućava realniji doživljaj prilikom igranja.
USB – vrsta priključka kojim je omogućena konekcija sa računarom
double – uređaj dolazi u paru

Slušalice/mikrofoni

Ovo je još jedna neizbežna stavka ukoliko ste navikli da svakodnevno pijete kafu sa prijateljicom, a ona se odselila preko okeana. Ako već ne možete da je vidite (mada ni to nije nemoguće ako imate i web kameru), možete bar da proćaskate!

Primer:Genius Mic-01A metalic

Genius – proizvođač
Mic-01A – oznaka modela
metalic – boja

Notebook (laptop) računari

Prilikom odluke koji notebook računar da kupite, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko bitnih detalja. Procesor je glavna komponenta računara, od koga najviše zavise njegove performanse. Kao najvažniji činilac računara brži procesor će vam doneti ugodniji i kompletniji doživljaj pri korišćenju računara.Takođe, količina i brzina memorije će odrediti kako se računar ponaša u raznim programskim aplikacijama, poput video igara, profesionalnim 3D aplikacijama, kao i mnogim drugim softverskim sredinama. Veoma je bitno imati hard disk odgovarajuće veličine u odnosu na to koliko se i kakvih podataka čuva na računaru.Većina laptop računara opremljena je DVD-RW uređajima, što znači da možemo zapisivati i čitati podatke sa CD/DVD medija. Veličine monitora se kreću od 8.9” pa do npr. 22”, veći monitori su u stanju da sliku prikazuju u većoj rezoluciji što je čini jasnijom i sveukupno kvalitetnijom, a to dalje implicira bolji doživljaj pri gledanju filmova, igranju video igara, itd. Grafička kartica je zadužena za obradu (renderovanje) grafičkih podataka. Grafičke karte instalirane u laptop računare dele radnu memoriju sa ostatkom računara, stoga kod instaliranja radne memorije treba uračunati i to u konačnu kalkulaciju. Bolje grafičke karte svoje prednosti prvenstveno iskazuju u video igrama i 3D aplikacijama, ukoliko ste pasionirani igrač ovo je stavka koja je bitna za Vas. I/O (Input/Output) predstavlja skup priključaka koje računar poseduje i preko kojih se konektuje sa spoljašnjim uređajima. Neki od njih su USB (preko njih se konektuju fotoaparati, miševi, tastature, štampači, itd.), VGA (preko njega se povezuje spoljašnji monitor), RJ45 (konektor za povezivanje internet konekcije) tu je još i priključak za adapter koji opskrbljuje računar strujom. Putem ugrađene mrežne kartice moguće je povezati se na internet ili povezati se sa drugim računarima fizički putem kabla. Što se kamere tiče, opciono, neki laptop računari imaju ugrađene web kamerice, koje omogućavaju video komunikaciju preko interneta. Operativni sistem je glavni upravljački program računara, preko njega se kontroliše rad svih komponenti. Najpoznatiji OS sigurno je Windows, ali je sve više u upotrebi i Linux.

Primer: Hewlett Packard 530 FH524AA Intel-CelM 1.73GHz 1024MB 120GB DVDRW 15.4'' FreeDOS

Hewlett Packard – proizvođač
530 FH524 AA – oznaka modela
Intel-CelM – procesor
1.73GHz – radni takt procesora
1024MB – RAM memorija
120GB – količina podataka koja može da stane na hard disk
DVDRW – optički uređaj DVD čitač/rezač
15.4″ – dijagonala ekrana
FreeDOS – operativni sistem

UPS

UPS ili neprekidni izvor napajanja (Uninterruptible Power Supply) je uređaj čija je osnovna namena da omogući snabdevanje energijom računarski sistem u slučaju nestanka mrežnog napajanja. Njegov zadatak nije da omogući korisnicima da nastave rad, već da trenutni rad mogu da snime i isključe računar bez bojazni da će podaci biti izgubljeni ili operativni sistem oštećen. Takođe, neka malo bolja rešenja imaju još neke funkcije, recimo zaštitu od prenapona (kratkotrajnih naponskih skokova koji mogu biti jako opasni posebno po napajanja), onda zaštitu od strujnih udara izazvanih nekim spoljnim uticajem (recimo udar groma negde u naponsku liniju, bimetalni osigurači). Dalje filtriranje učestanosti mrežnog napona, onda podizanje napona ako je došlo do pada (ali samo kratkotrajno) i slično. Ono što je bitno da se zna je da postoje dve vrste UPS-eva, online, koji su non-stop aktivni i koji praktično snabdevaju računar energijom, i offline, koji postaju aktivni samo kada nestane mrežni napon. Naravno, offline verzije nemaju ove vidove zaštite što je logično, jer se računar snabdeva energijom direktno sa mreže.

Primer: APC BE550-GR 550VA/330W/3Y
Primer 2: Mustek Power Must 1000VA/600W Offline/1Y

APC, odnosno Mustek – proizvođač
BE550-GR, odnosno Power Must – model
550VA – kapacitet
330W – izlazna snaga
Offline – vrsta UPS-a
3Y – trožrilni kabal, tzv. Miki Maus

Blu ray čitači/rezači

Blu-ray disc je nova generacija formata optičkog diska koji omogućava snimanje presnimavanje i reprodukciju u visokoj HD rezoluciji. Ime „Blu ray“ dolazi od činjenice da se za čitanje Blu-ray diskova koristi plavi (blue) laserski snop dok DVD-i i CD-i koriste crveni laserski snop. Taj novi plavi laser ima kraću talasnu dužinu nego crveni laser (405 nm), što omogućava očitavanje podataka sa većom preciznošću. To znači da Blu-ray disk može pružiti najveći standard HD (High Definition) performansi (1080p) dostupnih na današnjem tržištu. Plus, ovaj format nudi najmanje 7.1 kanal prirodnog , nekompresiranog surround zvuka za kristalno čisti audio koji donosi najbolje moguće iskustvo kućne zabave uopšte. Bluray čitači namenjeni su samo za čitanje podataka sa diskova najnovije generacije i najvećeg kapaciteta (preko 20 gigabajta), dok su uređaji koji u svom nazivu imaju skraćenicu RW pored mogućnosti čitanja, namenjeni su i za pisanje i brisanje podataka sa diskova specijalno namenjenih za tu upotrebu. Bluray uređaji takođe čitaju i CD i DVD diskove. Načelno postoje tri načina ubacivanja diska (Slot In – disk se umeće u prorez sa strane, Tray – ubacuje se u vratanca sa strane kao kod računara i Top Loading,, gde se ležište za disk nalazi ispod ekrana koji se preklapa nagore). Postoje interni i eksterni uređaji. (Interni znači da se uređaj nalazi u samom kućištu, a eksterni, da je uređaj fizički odvojen od računara i na njega se može priključiti pomoću USB kabla). Oznaka R stoji za diskove koji su namenjeni samo za čitanje podataka sa njih, dakle postoji mogućnost upisivanja podataka na njih ali samo jedanput, dok se na diskove sa oznakom RW podaci mogu upisivati i brisati više puta). Brzina čitanja/pisanja predstavlja brzinu kojom uređaj čita/upisuje podatke sa medija unutar njega, označava se množiocem (2x, 8x, 16x...) i što je veći množilac to je veća brzina čitanja/upisivanja podataka.

Primer: LG Blue ray GGW-H20L

LG – proizvođač
Blue ray – tehnologija izrade
GGW-H20L – model

Toneri i kertridži

Osnovne napomene prilikom kupovine tonera i kertridža bi bile da obratite pažnju na model štampača koji koristi navedeni toner/ketridž. Taj podatak je obavezno naveden. Jedan toner/ketridž se može koristiti na više modela štampača. Kapacitet štampe nam govori da svaki toner/kertridž ima određen broj listova papira za koji se može koristiti. To se izražava kao kapacitet štampe npr. 3000 listova.

Primer: HP Q2613X black LJ 1300, 4000str.

HP – proizvođač (Hewlett Packard)
Q2613X – oznaka modela
black – boja
LJ 1300
4000 str. – kapacitet štampe

Štampači

Inkjet štampači su jeftinije rešenje za štampu namenjeno kućnim korisnicima kojima nije potreban najkvalitetniji otisak pri štampi, jeftiniji su u startu u odnosu na laserske štampače, međutim, na duže staze finansiski su zahtevniji zbog veće potrošnje mastila potrebnog za štampu. Laserski štampači su skuplji međutim daju bolji izgled štampanog materijala i na duže staze su bolji, isplativiji izbor zbog manje potrošnje mastila. Format papira pri štampanju označava najveću veličinu papira na kojoj dati model štampača može da vrši štampu. A4 je standardno najveća veličina moguća za štampu. Svaki model koji ima oznaku A4 može štampati i sve veličine papira manje od toga, dok postoje modeli koju mogu štampati i na papiru većeg formata kao što je A3. Brzina štampe se odnosi na broj stranica po minuti koje štampač može da odštampa. Postoji razlika između štampe u crno-belom modu rada kada štampač može da odštampa više stranica po minuti, u odnosu na štampu u kolor modu rada kada zbog više boja na papiru i samim tim komplikovanije štampe, uređaj može da odradi manje stranica po minuti. Rezolucija pri štampi utiče na kvalitet materijala koji se štampa. Manja rezolucija će učiniti da materijal izgleda zrnasto i kockasto po ivicama objekata na papiru, a veće rezolucije štampe omogućavaju finiji, detaljniji prikaz objekata. Mesečni obim štampe je broj koji ćete videti vezan uz ovaj proizvod i on predstavlja preporučenu štampu za mesec dana. Kapacitet ulaza predstavlja broj listova papira koji mogu odjedanput stati u fioku štampača namenjenu za skladištenje papira za štampu. Radna memorija štampača omogućava brži rad tako što smanjuje potrebu komunikacije između štampača i računara, omogućavajući da neke zadatke obavi sam štampač i tako ubrza štampu. Moderni računari se povezuju putem USB konekcije, obezbeđujući brz način komunikacije sa računarom. Pojedini modeli štampača imaju dodatne funkcije, poput priključaka za moderne memorijske kartice koje se koriste u mobilnim telefonima i fotoaparatima i tako omogućuju da se skrati vreme štampe, jer se eliminiše potreba da se materijal koji se štampa prvo prebacuje na računar, pomoću softvera ugrađenog u štampač, a samim tim, sve se obavlja mnogo brže.

Primer: InkJet A4 Lexmark Z1320,4800 x 1200 dpi,12/5ppm, USB 1god.

InkJet – vrsta štampača
A4 – format štampe
Lexmark – proizvođač
Z1320 – oznaka modela
4800x1200 dpi – rezolucija štampe (dpi – dots per inch (tačaka po inču))
12/5ppm – maksimalna brzina štampe (ppm – pages per minute (strana u minuti))
USB – način povezivanja sa računarom
1 god. – garancija

Klime

Pri kupovini klima – uređaja od velike je važnosti opredeliti se za onaj koji će zadovoljiti sve Vaše potrebe i imati najveću finansijsku isplativost. Navodimo neke od karakteristika koje će Vam pomoći u izboru. Kapacitet hlađenja/grejanja je veličina izražena u KW i označava snagu kojom će aparat hladiti/grejati prostoriju. Veća vrednost obezbeđuje i veću jačinu, ali i veći utrošak električne energije. U sledećoj tabeli je dat okvirni pregled koliku površinu, odnosno, zapreminu greje/hladi određena snaga:

Učinak m3 m2

 • 2,5 kW 80 30
 • 3,5 kW 120 45
 • 4,5 kW 140 50
 • 5,3 kW 180 65
 • 7,0 kW 240 85

Postoji ukupno sedam klasa energetske efikasnosti, od A do G. Najefikasniji je stepen „A“, a najmanju efikasnost ima stepen „G“. Energetska efikasnost predstavlja odnos između utrošene električne energije i ostvarenog rashladnog/toplotnog učinka. Što je ovaj odnos veći, to dobijate više rashladne energije za 1 kWh uložene električne energije. EER predstavlja energetsku efikasnost hlađenja, a COP, energetsku efikasnost grejanja. Ova vrednost je u direktnoj vezi sa energetskom klasom. Za kupce koji žive u stambenim zgradama, veoma je važno da buka spoljašnje jedinice (SJ) bude što manja, da ne bi došlo do konflikta sa susedima. Buka unutrašnje jedinice (UJ), takođe bi trebalo da bude što manja, sem ako ne možete da podnesete tišinu. Ovaj podatak se izrežava u decibelima (dB). Radni opseg spoljašnje temperature je vrednost koja predstavlja najmanju i najveću temperaturu na kojoj uređaj može da radi. Izražava se u °C.

Primer: Crown ACS 12 SSCH 12000BTU (R22/jonizator/displej)

Crown – proizvođač
ACS 12 SSCH – oznaka modela
12 000BTU – model
R22 – sredstvo za hlađenje
jonizator – ako je naznačeno, onda postoji
displej – ako je naznačeno, onda postoji

Platna

U zavisnosti od toga gde želite vršite projekcije, za Vas su najvažniji podaci o veličini platna i veličini slike na njemu.

Projektori

Postoje dve vrste projektora: personalni i konferencijski. Personalni (Personal projectors) teže nešto ispod 4 kg i mogu se nositi kao ručni prtljag, a konferencijski (Conference room), od 5 do 80 kg, fiksni su (Fixed projectors) i instalirani u sali za konferencije.Rezolucija određuje oštrinu i jasnoću slike, što je veća, to je prikaz jasniji. Izražava se u pikselima (broj px). Kontrast meri razliku u intenzitetu svetlih i tamnih područja na slici, a što se tiče osvetljenja, ono se meri u jedinicama koje se zovu ANSI lumeni. Što je taj broj veći, projektor daje bolju sliku.

Primer: Epson projektor EMP-S52 LCD SVGA 800x600 1800ANSI 400:1 1W 2.6kg

Epson – proizvođač
EMP – S52- model
LCD – displej
SVGA 800x600 – rezolucija
1800 ANSI – osvetljenje
400:1 – kontrast
1W – snaga
2.6kg – težina

Multifunkcijski štampači

Ovi uređaji obično u sebi sadrže štampač, skener, kopir-aparat i fax. Tip štampača može biti ink-jet (crno-beli, u boji) ili laserski (crno-beli, u boji). Rezolucija se odnosi na finoću detalja koju štampač može da postigne i obično se meri brojem tačaka po inču (dpi). Što više tačaka po inču štampač može da raspozna, to će rezultujuća slika imati više detalja i izgledaće realnije.Brzina štampanja (crna/kolor) je brzina koja označava koliko stranica možemo štampati u minuti, a brzina kopiranja (crna/kolor) je brzina koja označava koliko stranica možemo kopirati u minuti. Interpolirana rezolucija skenera je interesantna tehnologija koju su proizvođači izmislili kako bi povećali rezoluciju dobijene slike. Skener između postojećih piksela (tačaka), umeće (interpolira) one čije su boje proračunate na osnovu boja susednih piksela. Ova metoda se obično koristi kod skenera sa CCD senzorom da bi se njihova rezolucija povećala do 19.200 dpi. Kolorit skenera predstavlja broj boja koje skener može da reprodukuje, i izražava se u bitima potrebnim za predstavljanje jednog piksela (tačke). Standardna true color paleta koristi 24 bita za predstavljanje jednog piksela, odnosno po 8 bita za svaku od osnovnih boja. Kvalitetni skeneri, međutim, često imaju veću dubinu boja i koriste do 48 bita za predstavljanje piksela. Pošto se tolika dubina boja ne koristi često u obradi fotografija, osnovni razlog za njihovu upotrebu jeste mogućnost skenera da samostalno izabere najpogodniju boju iz 24-bitne palete

Primer: MFP Laser A4 HP M1319f Stampac/Skener/Kopir/Fax 1200x1200dpi 18ppm

MFP – Oznaka za multifunkcionalni uređaj
Laser – označava da je u pitanju laserska tehnologija
A4 – format papira
HP – proizvođač
M1319f – oznaka modela
Štampač/Skener/Kopir/Fax – funkcije uređaja
1200x1200dpi – rezolucija štampe
18ppm – broj strana u minuti (u našem slučaju 18)

DVD rezači

DVD rezači su uređaji koji u sebi sadrže CD/DVD čitac + CD/DVD pisač, što znači da uređaj možemo koristiti kako za čitanje podataka sa njega, tako i za narezivanje. Keš memorija omogućava bržu komunikaciju sa računarom. Dakle, što je ona veća, npr. brže ćemo moći da učitamo disk koji želimo, da narežemo na njega željeni sadržaj, ..., itd. Ubacivanje diska: Načelno postoje tri načina ubacivanja diska (Slot In – disk se umeće u prorez sa strane, Tray – ubacuje se u vratanca sa strane kao kod računara i Top Loading,, gde se ležište za disk nalazi ispod ekrana koji se preklapa nagore). Izrađuju se u dve varijante, interni i eksterni. Interni znači da se uređaj nalazi u samom kućištu, a eksterni, da je uređaj fizički odvojen od računara i na njega se može priključiti pomoću USB kabla. Prvobitna brzina optičkih uređaja je bila 150 kilobajta po sekundi, odnosno 1x brzina. Tehnološkim napretkom današnja brzina (teoretska) čitanja medija je 52x odnosno 7,62 megabajta po sekundi. Pri ovakvim brzinama medij u uređaju se vrti na 10000 okretaja u minuti. Analogno tome, postoji i brzina pisanja (narezivanja). Što je ona veća, podaci se brže upisuju.

Primer:Pioneer DVD-RW 16X Double layer 115D

Pioneer – proizvođač
16X – brzina narezivanja
Double layer – označava da može da reže dvoslojne medije
115D – oznaka modela

Skeneri

Skenere delimo prema tehnologiji na:

PMT (fotomultiplikatorska cev), tehnologija nasleđena od starijih skenera. Svetlost koju detektuje senzor, deli se na tri zraka koji prolaze kroz crveni, zeleni i plavi filter, a zatim u fotomultiplikatorske cevi gde se svetlosna energija pretvara u električni signal.

CCD (uređaj sa spregnutim naelektrisanjem), vrsta senzora koja se koristi u stonim skenerima; Skener propušta svetlost kroz crveni, zeleni i plavi filter i reflektovana svetlost se usmerava u CCD niz preko sistema ogledala i sočiva.

CIS (kontaktni senzor za sliku), novija tehnologija koja integriše skenirajuće funkcije u manjem broju sastavnih delova, što dozvoljava da skeneri budu kompaktniji po veličini, CIS skeneri imaju guste grupe crvenih, zelenih i plavih svetlećih dioda (LED) koje daju belu svetlost i zamenjuju ogledala i sočiva CCD skenera sa jednim redom senzora, smeštenim veoma blizu izvorne slike.

Rezolucija se odnosi na finoću detalja koju skener može da postigne i obično se meri brojem tačaka po inču (dpi). Što više tačaka po inču skener može da raspozna, to će rezultujuća slika imati više detalja i izgledaće realnije. Kada skener pretvara nešto u digitalni oblik, on gleda na sliku piksel po piksel (tačku po tačku) i registruje ono što vidi. Taj deo procesa je dovoljno jednostavan, ali različiti skeneri registruju različite količine informacija o svakom pikselu (tački). Pomoću dubine bitova se meri koliko informacija dati skener registruje. Većina savremenih skenera u boji su najmanje 24-bitni, što znači da oni mogu da prikupe 8 bitova informacija za svaku od osnovnih boja skeniranja: crvenu, plavu i zelenu. Uređaj od 24 bita može teoretski da registruje preko 16 miliona različitih boja, mada je u praksi taj broj dosta manji. To je gotovo fotografski kvalitet i zato se proces naziva skeniranjem u „pravoj boji“.

Primer: HP Scanjet G2410

HP – proizvođač
Scanjet G2410 – oznaka model

Ruter/switch

Ruter je uređaj koji služi za međusobno povezivanje računarskih mreža. On ima funkciju da za svaki paket podataka odredi putanju - rutu kojom treba taj paket da ide i da taj isti paket prosledi sledećem uređaju u nizu. Iako su najčešće ruteri posebni uređaji, oni su u suštini računar čiji su softver i hardver specijalizovani za namenu da povezuju više mreža. U malim lokalnim mrežama (LAN) ruter se obično postavlja da bude veza između same mreže i Interneta. Tako, na primer, ADSL ruter služi kao veza između kućne mreže i mreže Internet provajdera do koje ruter dolazi preko ADSL veze. Ruter se postavlja kao podrazumevani izlaz sa mreže. On se na mrežnim dijagramima predstavlja krugom sa 4 strelice od kojih dve ulaze, a dve izlaze iz njega.

Primer: Router Ovislink IP-2000VPN Internet VPN Router/1Y

Ovislink – proizvođač
IP-2000 VPN – oznaka modela
VPN – servis koji omogućava postojanje virtuelne privatne mreže u okviru javne
1Y – jednožilni kabal

Svič je uređaj koji upravlja protokom podataka između delova lokalne mreže (LAN). On deli promet u mreži šaljući podatke na tečna odredišta. Koristi se za mreže srednje veličine. Switch daje računaru punu brzinu jedne konekcije (recimo 10 Mbps) ako je to moguće, dok, npr. računari priključeni na hub dobijaju samo deo te konekcije što bi bilo neupotrebljivo ako bi se radilo o većem broju računara, pogotovu ako se radi o prenosu većih datoteka.

Za Vas koji niste bas upuceni u razlike između ova dva uređaja, evo male napomene:

Ruter „pamti“, IP adrese i putanje i šalje određeni paket baš IP adresi kojoj je namenjen. Ukoliko je putanja kojom paket ide nedostupna, koristi alternativnu putanju, što se definiše na samom ruteru. Za razliku od rutera, svič je mnogo „gluplji“. Kada šaljemo paket preko njega, on prvo radi broadcast (najjednostavnije rečeno, „poziva“ sve adrese u mreži), i kao povratnu informaciju dobija IP adresu primaoca, a zatim šalje paket. Postoje i svičevi koji pamte primljene IP adrese i svaki sledeći put brže proslede paket.

Fotoaparati

Osnovna karakteristika digitalnih aparata je da ne koriste film, već svetlost, koja prolazi kroz sočiva na objektivu, pada na fotoosetljivi element, koji proizvodi električni impuls. On se pretvara u digitalni signal koji se smešta u memoriju, odakle se može prikazati na ekranu ili kopirati. Foto-dioda je elektronski element koji pod dejstvom svetla otpušta elektrone, odnosno proizvodi slabu struju. Uobičajen naziv za nju je piksel. Ukupan broj piksela se naziva rezolucija, i jedan je od najbitnijih parametara pri kupovini. Izražava se u megapikselima. Da bi se snimila kvalitetna fotografija, neophodno je da se pravilno odredi rastojanje objekta od aparata. Na osnovu te udaljenosti sočivo objektiva se namešta tako da svetlost na senzor padne ravnomerno. To podešavanje se može obaviti ručno, a aparat to može da uradi i sam. Ta funkcija se naziva auto-fokus. Postoje dve vrste uvećanja, optičko i digitalno. Optičko je određeno žižnom daljinom sočiva u objektivu i može se menjati samo u smislu njegovog približavanja ili udaljenja od senzora. Neki slabiji aparati imaju fiksirana sočiva, tako da to nije moguće. Digitalno uvećanje je, grubo rečeno, isecanje srednjeg dela iz cele scene. Neki lošiji proizvođači taj neobrađeni isečak pokušavaju da nazovu digitalnim zumom, iako je format istog kvaliteta slike upola manji. Prepoznaćete ih kad u uputstvu vidite izraz "2x optical zoom only at 640 x 480". Fotografija se u memorijsku karticu smešta u vidu fajla, a formati koji se najčešće koriste su JPEG i TIFF. Memorijska kartica je deo na aparatu gde se skladište zapisi, odnosno napravljene fotografije. To mesto nije fiksni deo foto aparata, već se može vaditi ili menjati, radi daljeg manipulisanja zapisima. Postoji nekoliko standarda, odnosno vrsta kartica, u široj upotrebi:

1. PCMCIA kartica ima ulaz identičan PCMCIA ulazu na laptop računarima, tako da se u njega može uključiti direktno, bez ikakvog adaptera. Zbog većih gabarita ne koristi se na manjim aparatima, već prvenstveno na novijim profesionalnim. Kapacitet joj je nekoliko gigabajta.

2. Kompakt fleš, tip 1 je najrasprostranjenija kartica. Koristi se ne samo za foto aparate, već i neke druge uređaje, kao npr. palm-top računare. Lagana je i malih dimenzija (43x36x3.3mm). Raspored elektičnih kontakata je isti kao i kod PCMCIA, u koji se, uz pomoć jednostavnog adaptera, može uključiti. Kapacitet joj je do 256 Mb.

3. Kompakt fleš, tip 2 je samo malo deblja od prethodne (5,5 umesto 3,3 mm), većeg je kapaciteta, do 1Gb.

4. Smart media je znatno tanja od prethodnih (45x37x0.76mm) ali i ne sadrži čip pomoću kojeg bi komunicirala sa aparatom, tako da je neophodno programirati aparat pre upotrebe ove kartice, da bi je prepoznao. Kapacitet joj je 128 Mb.

5. Sony memoristik je najmanja kartica po dimenzijama (50 x 21x 2.8mm) kapaciteta do 128 Mb. Sony je koristi i za druge svoje proizvode, tako da, na primer, možete da je ubacite direktno u noviji televizor i pregledate na njemu fotografije. Povezivanje fotoaparata se vrši najčešće sa računarom, a cilj može biti transfer podataka ili daljinsko komandovanje. Neki aparati imaju i TV/ video izlaz, tako da sa njih možete direktno na TV-u prikazivati slike koje ste napravili. Transfer podataka na kompjuter se, uglavnom, obavlja putem USB portova i kabla. Baterije su ono što vlasnicima digitalnih fotoaparata zadaje najviše problema, pošto su aparati veoma zahtevni u tom smislu. Većina koristi AA baterije, koje možete kupiti na svakom kiosku. Sem rasprostranjenosti, odlikuje ih i niska cena, ali sve to nije dovoljno da bi bile i isplative. Set od četiri AA baterije vam najčešće neće biti dovoljan da napunite fotografijama ni pola prosečne memorijske kartice. Bolje rešenje predstavljaju NiMH (nikl-metal-hidrid) baterije koje se mogu puniti, a traju više sati. Proizvođači zbog ovog problema sve češće aparate isporučuju sa punjivim baterijama, internim ili eksternim, NiMH ili litijum-jonskim, koje traju četiri do osam sati. Razlike u tipu baterija su u sledećem:

Nikl-kadmijumske se mogu puniti/prazniti oko 700 puta. Problem koji imaju je da moraju biti potpuno ispražnjene pre ponovnog punjenja, u suprotnom, smanjuje im se kapacitet.

Nikl-metal-hidrid baterije ne pate od ovog problema, a kapacitet im je oko 40 odsto veći od prethodnih. To je i razlog za njihovu široku upotrebu, iako se mogu puniti nešto manje, oko 500 puta. Sem toga, one se troše i kad ne rade, oko 5 odsto dnevno.

Litijum-jonske su još bolje, kapacitet im je duplo veći od NiMH baterija, ali im je cena tolika da se koriste samo kada ih dobijete u setu sa aparatom. Mogu se puniti/prazniti oko 500 puta.

Primer: Canon A470 7Mpix.3x/4x/SD/ Blue

 • Canon – proizvođač
 • A470 – oznaka modela
 • 7Mpix. – kvalitet fotografije
 • 3x/4x – uvećanje (3x optički/4x digitalni)
 • SD – medij za snimanje fotografija
 • Blue – boja

Digitalne kamere

Ukoliko Vam je potrebna digitalna kamera za kućnu upotrebu, većina korisnika će biti izuzetno zadovoljna ako pazari bilo koji model. Uglavnom, svi proizvođači se pridržavaju propisanih standarda, a razlika u kvalitetu je neznatna. Oznaka DVD se nalazi na kamerama koji zapis pohranjuju direktno na DVD disk. Ta mogućnost je dobra, pošto Vaše snimke možete gledati, bilo na računaru, bilo na DVD plejeru, ali, postoji i mana jer morate sa sobom da nosite „milion“ diskova. Druga varijanta je kamera sa hard diskom, gde treba obratiti pažnju koliko efektivnih sati zapisa podržava. Rezolucija je podatak koji nam govori o kvalitetu snimka i izražava se u megapikselima. Što je taj broj veći, kamera je boljeg kvaliteta. Slično fotoaparatima, i kod kamere je važno da uvećanje, odnosno zoom, bude šireg spektra.

Primer: Sony DCR SR35E HDD 30GB

 • Sony – proizvođač
 • DCR SR35E – oznaka modela
 • HDD – medij za snimanje (hard disk)
 • 30 GB – količina podataka koja može da stane na hard disk

Televizori

Ponuda televizora izuzetno je bogata. Kako odabrati upravo onaj model koji je najbolji za naše uslove i koji najbolje odgovara vašem standardu i potrebama? U narednom tekstu smo pokušali da Vam pomognemo i olakšamo izbor. Marka aparata je, uz cenu, najbitniji za izbor pri kupovini. Tehnologija kolor televizora na tržištu je već decenijama, i stoga nimalo ne čudi to što su je usvojili i novi, mali proizvođači, koji su poželeli da se uključe u ovaj posao. Prednost velikih imena iz ove oblasti je to što stalno rade na usavršavanju, poboljšanju kvaliteta i postavljanju novih standarda, za kojima mali proizvođači uvek kasne po koju godinu. Sem širine, visine i dubine aparata, obratite pažnju prilikom kupovine i na stvarnu dijagonalu ekrana. Naime, delovi ekrana koji su najudaljeniji od centra imaju i najmanji kvalitet slike jer elektronski snop pada pod najmanjim uglom, pa se slika deformiše. Proizvođači to prikrivaju tako što maskom kućišta prekriju ivice ekrana, smanjujući tako dimenzije njegovog vidljivog dela. Tako kao TV sa dijagonalom od 54 cm možete kupiti aparat kome vidite samo 51 cm ekrana, dok je ostatak pod maskom. Ekrani se prave u tri oblika, sferični, cilindrični i ravni („flat”). Cilindrični i sferični, kao stariji, u praksi se nazivaju standardnim, dok su ravni novijeg datuma. Po pitanju kvaliteta, ravan ekran ne mora automatski da znači bolji kvalitet slike. Ravni ekrani mogu se gledati iz nešto šireg ugla od drugih, a na njima se, oblika radi, ređe javlja refleksija eventualnih izvora svetla iza gledaoca. U ponudi u ovoj klasi postoje televizori sa mono i stereo zvukom. Mono znači da se sav zvuk distribuira jednim kanalom. Stereo deli signal na dva kanala i pušta ih na dva zvučnika, što zvuk čini prirodnijim. Audio izlazi koje poseduje većina modela omogućuju da zvuk sa TV-a sprovedete do svog HI-FI pojačala ili direktno do zvučnika. Mogu biti fiksni i varijabilni. Fiksni imaju jednu jačinu zvuka na izlazu i možete je menjati samo ako koristite pojačalo. Varijabilni imaju promenljivu jačinu, koja se menja pomoću daljinskog upravljača. Na nekim modelima postoji i audio izlaz za slušalice – jedna odavno prisutna ali prilično zgodna opcija, koja omogućava da pratite TV program i pritom zvuk ne uznemirava druge osobe u prostoriji. Video ulazi omogućuju bolji kvalitet slike nego antenski ulaz. Manje poboljšanje donosi kompozitni signal, iliti SCART, kod koga je signal podeljen na komponenete i tako stiže do TV-a. Još bolja varijanta je S-video ulaz, ali njih, naravno, nema u ovoj kategoriji. Mogu biti pozicionirani na prednjoj ili zadnjoj strani. Prednji su praktičniji ako koristite kamkorder ili konzole za igrice. Najkvalitetniji signal postiže se korišćenjem digitalnog fire-wire ulaza i kabla, ali za to je potrebno imati nešto skuplji TV prijemnik, sa digitalnim ekranom...

Primer: TV LCD Samsung 32" LE-32S62 HDMI, S-Video, D-Sub,Scart, 3000:1,8ms, 1366x768

 • Samsung – proizvođač
 • LE-32S62 – oznaka modela
 • HDMI, S-video, D-Sub, Scart – konektori za povezivanje
 • 32″ – veličina ekrana (82 cm)
 • 3000:1 – jačina kontrasta
 • 8 ms – vreme odziva (reakcije)
 • 1366x768 – kvalitet prikaza

Monitori

Svi znamo da računar, u užem smislu, predstavlja sve ono što se nalazi u kućištu (dobro, dobro, ne baš sve...), i to radi savršeno. Ali, da biste vi znali šta to tamo zuji, to morate i da vidite!

Zato, wellcome to the world of monitors!

Za sada, postoje dve osnovne vrste monitora: CRT i TFT. No, CRT je postao totalno „out“. Ipak, mi Vam predstavljamo osnovne karakteristike svake vrste, makar to bilo za istoriju.

CRT monitori (eng. Cathod Ray Tube) – monitori zasnovani na CRT tehnologiji

Monitore zasnovane na ovoj tehnologiji možete vrlo lako prepoznati po njihovoj velikoj dubini. Toliki prostor je potreban da bi se smestila velika katodna cev sa topom na jednoj strani i ekranom sa fosfornim premazom na drugoj. Top „ispaljuje“ elektrone koji padaju na fosforna zrna na površini vakuumske cevi. Što je veća brzina pokretanja topa, to je veća stopa osvežavanja (eng. Refresh Rate), a što je veći Refresh Rate, to monitor može da prikaže više slika u sekundi (eng. Frames Per Second – FPS). Ova vrsta monitora polako izumire i počinje da se gubi iz naših života.

TFT monitori

TFT monitori svakim danom sve više i više postaju zamena za stare i ogromne CRT monitore. TFT monitori su mnogo tanji od svoje starije braće zbog tehnologije na kojoj su ovi monitori zasnovani. Ekran TFT monitora sadrži sloj tečnog kristala između dve staklene ploče i elektrode. Ovi ekrani rade na principu propuštanja bele svetlosti kroz aktivni filter (tečni kristal). Tečni kristal ima svojstvo da reaguje na električno polje. Molekuli tečnih kristala su uvek grupisani u određenim pravilnim oblicima kao kristali. Moguće je precizno upravljati tečnim kristalom, ako deo te površine dođe pod napon. Tada se molekuli tečnog kristala okreću vertikalno i omogućavaju protok svetlosti i ta tačka se na ekranu vidi kao svetlo. Oni kroz koje ne prođe napon se ne okreću i te tačke su crne. Ukoliko se propusti slab napon, molekuli se delimično okrecu i to dovodi do pojave sive boje. Monitori za računare se prave od TFT (eng. Thin Film Transistor) tehnologije koja sa sobom donosi bolje boje. Svaki piksel ima tri subpiksela odnosno tri tranzistora i mali kondenzator. Svaki subpixel emituje određenu boju (crvenu,zelenu ili plavu). Postoje različiti TFT paneli i svaki ima svoje mane i vrline. Sada se sve više pojavljuju i TFT ekrani koji imaju LED pozadinsko osvetljenje i oni donose bolji kontrast,manju potrošnju( i samim tim manje se greju) i bolju zasićenost bojama.

Pojašnjenje pojedinih pojmova kod TFT monitora

„Duhovi“ – pojam koji označava da monitor jednostavno nema dovoljno brzi odziv piksela i samim tim pokretljive slike ostavljaju trag.

Odziv piksela – vreme za koje jedan piksel može da promeni boju. Ovo je veoma bitno ukoliko igrate igre, jer u njima ima dosta kretanja i samim tim pikseli moraju brže da menjaju boje. Kao što je pomenuto iznad, ukoliko je odziv piksela veliki pojavljivaće se duhovi. Svi monitori koji imaju odziv piksela veći od 25ms će sigurno imati duhove. Na 16ms i 12ms duhove najverovatnije nećete videti. Na 8ms duhovi skoro da i ne postoje i samo istrenirano oko može da ih vidi. Na 6ms, 5ms i 4ms duhova uopšte nema. Sve ispod 4ms je čista varka proizvođača koji umesto normalnog odziva piksela stavljaju vreme koje je pikselu potrebno da pređe iz sive u sivu (eng. gray-to-gray) i samo kao primer 12ms sivo u sivo odziva označava monitor koji ima 25ms normalnog odziva piksela. Pojedini proizvođači i jednostavno povećaju voltažu koja dolazi do piksela i samim tim ubrzaju njihov odziv, ali pri tome i kvare boje.

Prirodna rezolucija – ujedno i maksimalna rezolucija jednog monitora. To je rezolucija za koju je monitor napravljen da radi. Preporučeno je da rezolucija monitora uvek bude podešena na svoju maksimalnu zbog toga što ako je rezolucija manja od monitorove prirodne, slika na monitoru postaje sve mutnija kako se rezolucija smanjuje tj. daje joj „prirodan“Anti-Aliasing efekat. to se događa zbog toga što jedan TFT monitor ima fiksni broj piksela i svaki piksel će morati da se raširi da bi prikazao sliku preko celog monitora u manjoj rezoluciji.

Mrtvi pikseli – pikseli koji ili ne funkcionišu uopšte i oni se manifestuju kao mala crna tačka na ekranu ili koji polovično funkcionišu tj prikazuju samo jednu boju (kao na primer, crvenu).

Veličine monitora i njihove uobičajene prirodne rezolucije (izražene u inčima ")

 • 15" (1024x768 )
 • 17" (1280x1024)
 • 19" normalan format (1280x1024)
 • 19" widecreen format (1440x900)
 • 20" (1600x1200)
 • 22" widescreen format (1680x1050)

Bez posebnog „mudrijašenja“ – veći monitor, bolji provod (prijatniji posao..., ili, ..., dodajte sami).

Grafička kartica

Uz monitor, grafička kartica je najvažnija komponenta koja odlučuje koliko kvalitetnu sliku ćete imati na vašem monitoru. Grafička kartica može biti integrisana na matičnoj ploči u obliku čipa, ili dolazi kao poseban deo u obliku kartice. Kvalitet grafičke kartice zavisi od vrste grafičkog procesora i takta na kome on radi, kao i o vrsti, brzini i količini memorije.

Danas je tržište podeljeno između dva najveća proizvođača. To su ATI i nVidia. ATI je poznat po svojoj Radeon seriji a nVidia po GeForce seriji.

Grafička kartica može imati jedan ili više izlaza. VGA je izlaz za CRT i LCD monitore, DVI je za LCD monitore a TV (OUT), za TV. Bolje grafičke kartice umesto TV izlaza imaju VIVO (Video IN/Video OUT).

U zavisnosti od interfejsa Vaše matične ploče, zavisi i koju grafičku karticu možete staviti u računar Grafičke kartice koje se spajaju na matičnu ploču dolaze u nekoliko standarda i ona zavisi od magistrale koju koristi. Prve VGA kartice koristile su ISA magistralu koja je radila na 8 MHz. Sledeći korak je bila 32-bitna magistrala VLB koja je radila na 33–50 MHz, a nju je ubrzo zamenio PCI, sličnih karakteristika, samo s mogućnošću upravljanja magistralom. PCI je omogućio dobre performanse grafičkog sistema, ali razvoj novog softvera u svim sferama zahtevao još brži protok podataka, pa je došla na red 64-bitna magistrala AGP, koja radi na 66 MHz. Osim toga, AGP može za svoje potrebe da rezerviše i deo sistemske memorije, i to takođe doprinosi boljim performansama. Standard AGP je nekoliko puta ubrzavan, pa je bilo kartica brzine 2x, 4x i poslednjih 8x. Nakon AGP-a, ponovo je došao PCI, ali u izmenjenoj varijanti pod imenom PCI Express (PCI-E), koji izražen u jedinicama referentne brzine AGP magistrale, ima brzinu 16x. Kao ni u slučaju ubrzavanja protoka na AGP karticama, ni ovde nije došlo do velikog skoka performansi, ali je ova magistrala otvorila novo poglavlje u računarskoj grafici.

Obzirom da se novi grafički procesori sve više greju potrebno je i adekvatno hlađenje. Uobičajene su tri vrste hlađenja: pasivno, aktivno i vodeno.

Primer:VGA GeForce 8600 GT Gigabyte PCI-E 256MB/DDR3/TV-Out/HDTV/SILENT/128bit

VGA – oznaka da je u pitanju grafička karta

 • GeForce – proizvođač čipa
 • 8600 – serija
 • Gigabyte – proizvođač grafičke kartice
 • PCI-E – slot na matičnoj ploči
 • 256 MB – količina radne memorije
 • DDR3 – generacija radne memorije
 • TV-OUT, HDTV – konektori
 • SILENT – vrsta hlađenja
 • 128 bit – brzina protoka na magistrali

TV/FM tuneri

TV tuner je računarska komponenta koja omogućava prijem televizijskih signala putem računara. Većina TV tunera ima mogućnost snimanja televizijskog programa na hard disk.

Uglavnom su u obliku kartice za PCI magistralu, ali mogu biti i spoljni uređaji sa USB vezom sa računarem. Neke grafičke kartice imaju ugrađen TV tuner. Kartice obično sadrže prijemnik, tuner, demodulator i analogno-digitalni pretvarač. Kao i obični TV prijemnici, TV tuneri su dizajnirani za posebne regije i države sa posebnim standardima, ali, skoro svaki koristi DSP (Digital signal processing) što znači da je za promenu potrebnog video standarda potrebno samo osvežiti softver. Noviji tuneri imaju ugrađenu Flash memoriju dovoljno veliku za više firmware-a koji omogućuju istovremeno dekodiranje više video formata. Puno TV tunera dolazi i sa FM radio podrškom, a najviše zahvaljujući tome što FM radio frekvencije leže između TV 6 i 7 kanala, dok se DSP veoma lagano može isprogramirati tako da dekodira FM talase.

Neki modeli omogućuju DVB prijem za digitalni radio, televiziju ili podatkovne signale (sa ili bez hardverskog MPEG dekodiranja). Takve kartice mogu primati satelitske prinose. Većina internih tunera rade svu demodulaciju na niskom nivou koja je potrebna za pretvaranje signala u sliku koristeći DSP čip ili ASIC. Jeftini tuneri nemaju na sebi signalnih procesora tako da se procesiranje slike odvija u centralnom procesoru.

TV tuneri za digitalne televizije su takođe dostupni, tako da je moguće snimiti kvalitetne HDTV snimke i na računar (što je, naravno, protivzakonito u većini država, pa i kod nas). Ovakvi tuneri za računar su mnogo jeftiniji nego čitavi HDTV sistemi.

Primer: TV+FM Leadtek WinFastTV PRO II

 • TV+FM – TV i radio podrška
 • Leadtek – proizvođač
 • WinFastTV PRO II – model

Ako Vam objašnjenja nisu dosadila, evo još nekih smernica:

TV-OUT

TV-out – TV izlaz je konektor na grafičkoj kartici koji služi za prenos slike sa računara (radne površine i svega što se na njoj dešava) na ekran televizora. Na grafičkoj kartici mogu biti dve vrste konektora: činč i S-video.Konektor na televizoru može biti ili činč ili SCART. Zavisno od toga koje konektore imamo na VGA i na TV-u, biće nam potrebna sledeća kombinacija konektora na krajevima kabla kojim želimo da povežemo računar sa TV-om: S-video - činč, činč - činč, S-video - SCART, činč - SCART. Prva dva su najčešća kod novijih televizora, dok SCART uglavnom imaju starije generacije TV-a.

DVI

Digital Visual Interface – konektor na grafičkoj karti koji služi za prenos maksimalnog kvaliteta digitalnog signala na monitore ili televizore koji imaju digitalni ulaz, sadrži više informacija o slici, brži i otporniji je na šumove-smetnje.

HDTV

High Definition Television – Televizija visoke definicije (novi standard u svetu televizije i videa koji ima veću rezoluciju, bolje boje i kvalitetniji zvuk)
VGA koja podržava HDTV znači da može da isporuči video signal visokog kvaliteta na televizor ili monitor koji podržava isti ovaj standard, dok se zvuk prenosi drugim kablom.

HDMI

High-Definition Multimedia Interface – konektor za prenos signala visoke definicije gde se preko jednog kabla na TV ili PC monitor koji podržavaju HDMI prenosi i slika i zvuk visoke definicije
VGA koja podržava HDTV znači da može da isporuči i video i audio signal visokog kvaliteta na televizor ili monitor koji podržava isti ovaj standard preko jednog kabla.